jan 252013
 

Opdrachtgever: SAS Offshore BV

Voor SAS Offshore in Alphen a/d Rijn heeft SDB Engineering onderzoek gedaan naar out-of-plane bending (OPB) in kettingschalmen.

SAS Offshore ontwikkelt onder andere fairleads. De ketting van een ankerlijn loopt vanaf een FPSO via het wiel van de fairlead naar de zeebodem. Door de bewegingen van de FPSO ontstaat er niet alleen een belasting in het vlak van de kettingschalm, maar ook voor een deel uit het vlak. Hierdoor wordt de kettingschalm op een nadelige manier op buiging belast wat tot onverwacht vroegtijdig falen kan leiden.

Door de pasvorm van het fairlead wiel te optimaliseren aan de kettingschalm geometrie bleek SAS Offshore in staat om, in vergelijking met een standard wielontwerp, een langere levensduur van de ketting te kunnen realiseren.

Voor dit project heeft SDB Engineering gebruik gemaakt van ANSYS vanwege de combinatie van contact met wrijving, plastisch materiaalgedrag en grote vervormingen.